Άρθρα γενικού ενδιαφέροντος

Ο βήχας https://www.mamacorner.gr/cat/bixas/ αποτελεί άμυνα του οργανισμού, στην προσπάθειά του να καθαρίσει τον λαιμό και τους αεραγωγούς. Εφόσον είναι υπερβολικός μπορεί να υποδηλώνει κάποια νόσο και να γίνει υπαίτιος ώστε αυτή να διαδοθεί στους γύρω μας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε το βήχα. Ρυθμίστε την υγρασία του χώρου, ώστε να είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα και να μην ξεραίνεται ο λαιμός σας. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα ή κάντε ένα ατμόλουτρο και εισπνοές ατμού, ώστε να μαλακώσετε τον λαιμό. Πίνετε αρκετά υγρά, που συμβάλλουν στην ρευστοποίηση και απόχρεμψη της βλέννας.

Εφόσον ο βήχας είναι ξηρός, δοκιμάστε σταγόνες ή καραμέλες για τον βήχα (απαγορεύεται για παιδιά κάτω των τριών ετών). Τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή στο εμπόριο είναι αυτά που περιέχουν γουαϊφανιεζίνη, με στόχο να διασπάται η βλέννα. Εφόσον επιλέξετε κάποιο από αυτά, φροντίστε να πίνετε παράλληλα αρκετά υγρά. Άλλα φάρμακα είναι τα αποσυμφορητικά, που συνδράμουν στην ανακούφιση της συμφορημένης μύτης.

Θα πρέπει να θυμάστε πως σύμφωνα με τους ειδικούς δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αντισυμφορητικά ή άλλα φάρμακα για τον βήχα ή το κρυολόγημα σε παιδιά κάτω των έξι ετών και αντιβιοτικά σε περιπτώσεις ιώσεων. Η αντιβίωση δεν έχει καμία επίδραση στους ιούς και στις περιπτώσεις αλλεργικού βήχα. Όταν το πρόβλημα αφορά παιδιά, η αντιμετώπιση του βήχα θα πρέπει εξ αρχής να καθορίζεται από τον ειδικό γιατρό.

Το σιρόπι για βήχα https://www.mamacorner.gr/cat/siropi-gia-bixa είναι το σκεύασμα που επιλέγουν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όλες οι ηλικιακές ομάδες, στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν άμεσα το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Υπάρχει ο λεγόμενος ξηρός βήχας, ο οποίος δεν συνοδεύεται από αποβολή βλέννας και υπάρχει ο λεγόμενος παραγωγικός βήχας, στον οποίο σημειώνεται παραγωγή βλέννας. Είναι εύκολο να τους ξεχωρίσετε και θεωρείται σημαντικό να το κάνετε, ιδιαίτερα όταν ζητάτε την γνώμη του γιατρού σχετικά με την θεραπεία που θα ακολουθήσετε.

Εκείνος με την σειρά του θα κρίνει ποιο σιρόπι ή άλλο φάρμακο πρέπει να σας συστήσει για τη θεραπεία σας. Υπάρχουν δύο τύποι φαρμάκων, τα καταπραϋντικά, που χρησιμοποιούνται για τον ξηρό βήχα και τα αποχρεμπτικά, που θεωρούνται κατάλληλα για τον παραγωγικό βήχα.

Ωστόσο, ο βήχας δεν μένει πάντα ο ίδιος, αφού μπορεί να εμφανιστεί αρχικά με την πρώτη μορφή και να εξελιχτεί σε βήχα της δεύτερης. Ακόμα, μπορεί να έχει κάποια άλλα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν σημάδια κάποιας ασθένειας διαφορετικής από το κοινό κρυολόγημα.

Ο βήχας δεν καταπολεμάται αμέσως, αλλά πρώτα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι είδους είναι και κατόπιν να τον θεραπεύσουμε. Η πρώτη υποψία πρέπει να γεννηθεί αν ο τόνος του βήχα αλλάξει μετά από κάποιες ώρες ή ακόμα και μέρες, ενώ εφόσον επιμένει για περισσότερο από μια εβδομάδα, χωρίς να μειώνεται η έντασή του ή όταν επιδεινώνεται και διαφοροποιείται, θα πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο.

Ο βήχας https://www.parapharmacie.gr/xeimwnas-kalokairi/kruologhma/vixas/ είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί κάθε ηλικιακή ομάδα. Ωστόσο, εφόσον γίνει η σωστή διάγνωση των συμπτωμάτων που τον προκαλούν, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Στις μέρες μας, κυκλοφορούν στα ράφια των φαρμακείων δεκάδες σκευάσματα νέας γενιάς, που βοηθούν στην αντιμετώπιση του βήχα. Όλα τα ναρκωτικά αναλγητικά έχουν αντιβηχικές ιδιότητες από κατασταλτική δράση στο κέντρο του βήχα. Ακόμα, χρησιμοποιούνται τα μη ναρκωτικά αντιβηχικά, των οποίων η αποτελεσματικότητα είναι συζητήσιμη, αφού οι υπάρχουσες μελέτες είναι ελλιπείς και περιορισμένες.

Ωστόσο, προτιμώνται των ναρκωτικών αντιβηχικών, γιατί τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και τα μειονεκτήματα των ναρκωτικών. Σε οξείες καταστάσεις, όπου ο βήχας είναι ερεθιστικός και μη παραγωγικός, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει τον ύπνο του ασθενή, η χορήγησή τους για βραχύ χρονικό διάστημα μπορεί να είναι χρήσιμη.

Γενικά η χρήση τους δεν συνιστάται σε χρόνιο βήχα, όπως σε καπνιστές, εμφυσηματικούς ή ασθματικούς, ενώ η ασφάλειά τους στη διάρκεια της κύησης ή της γαλουχίας δεν είναι βεβαιωμένη. Τα αποχρεμπτικά - ρευστοποιητικά των εκκρίσεων θεωρείται ότι διευκολύνουν την αποβολή των βρογχικών εκκρίσεων. H χρήση τους στην καθημερινή ιατρική πράξη στηρίζεται περισσότερο στην «παράδοση» και λιγότερο στην αποδεδειγμένη θεραπευτική τους αποτελεσματική δράση.

H ιπεκακουάνα, το χλωριούχο αμμώνιο, η γουαϊακόλη, το ιωδιούχο κάλιο, η νατριούχος βενζοάτη, το κιτρικό οξύ και κιτρικό νάτριο, η ιωδιούχος γλυκερίνη κ.ά. είναι μερικά από αυτά, ενώ συνήθως χρησιμοποιούνται σε διάφορους συνδυασμούς με άλλα, φάρμακα.

Ο βήχας αντιμετώπιση https://www.parapharmacie.gr/cat/bixas-antimetwpisi/ του δεν είναι πάντα κάτι απλό, ειδικά όταν αυτοί που υποφέρουν είναι μικρά παιδιά, τα οποία έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν πρόκειται για μία τυπική ίωση, ο βήχας συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πυρετός, ρινική συμφόρηση ή καταρροή και υποχωρεί μετά από 5-7 ημέρες. Αν το παιδί είναι μικρότερο των δύο ετών, ο βήχας ίσως διαρκέσει περισσότερο, εξαιτίας της ανωριμότητας του αναπνευστικού συστήματος στις μικρές ηλικίες.

Εάν ο βήχας γίνεται χρόνιος, μπορεί να οφείλεται σε αλλεργικά αίτια ή και σε παιδικό άσθμα, μία από τις συχνότερες ασθένειες στα παιδιά. Σε αρκετές περιπτώσεις, αλλεργικά αίτια οδηγούν σε παιδικό άσθμα, η εκδήλωση του οποίου οφείλεται στην αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Έτσι, εφόσον ο βήχας του παιδιού είναι παρατεινόμενος, μπορεί να οφείλεται σε μία ίωση, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε κάποια αλλεργία από την οποία υποφέρει το παιδί (έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα, τροφική αλλεργία, περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, ατμοσφαιρικοί ρύποι, καπνός τσιγάρου).

Τα συνήθη συμπτώματα του παιδικού άσθματος είναι ο βήχας (ξερόβηχας, είτε βήχας με βράσιμο) ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς και μετά από άσκηση, γέλιο ή κλάμα. Άλλα συμπτώματα είναι ο συριγμός, η δύσπνοια και το αίσθημα σύσφιξης ή πόνου στο στήθος.

Η συχνότητα αυτού του βήχα ποικίλλει από μικρά επεισόδια μία με δύο φορές την εβδομάδα ή έντονα επεισόδια ειδικά τη νύχτα, πιο συχνά από δύο φορές την εβδομάδα. Οι εποχές που το παιδικό άσθμα κάνει εντονότερα την εμφάνισή του είναι το φθινόπωρο (με την έναρξη των σχολείων) και η άνοιξη.

Οι βιταμίνες είναι θρεπτικές ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν με διάφορους τρόπους στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Η κατανάλωση τους δεν μας δίνει παραπάνω ενέργεια ή θερμίδες. Βοηθάει ωστόσο στην αξιοποίηση των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών από το σώμα μας.

Ας δούμε ποια είναι τα οφέλη και ποιες οι παγίδες από την πρόσληψη μιας από τις κύριες θρεπτικές ουσίες. Η βιταμίνη Α περιγράφεται χαρακτηριστικά ως η βιταμίνη της όρασης. Είναι γνωστή η βοήθεια που δίνει όσον αφορά την ενδυνάμωση του οπτικού συστήματος. Επιπλέον, βοηθάει γενικά στην ανάπτυξη, ενώ τα καροτένια που αποτελούν την πρόδρομη μορφή της, έχουν υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αυτά βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό σε τρόφιμα όπως το σπανάκι, τα καρότα, οι τομάτες, τα βερίκοκα και γενικά σε όλα τα λαχανικά και τα φρούτα, τα οποία έχουν πράσινο ή πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα. Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί, ρέγγες, πέστροφα, τόνος) και ο κρόκος του αυγού είναι πλούσια σε βιταμίνη Α.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένας ενήλικας χρειάζεται σε καθημερινή βάση 1.000 μονάδες από τη συγκεκριμένη ουσία, ενώ μια γυναίκα 800. Αυτό σε μια απλή διατροφή αναλύεται ως δύο φλιτζάνια γάλα, ένα αυγό, μία σαλάτα, μία μερίδα ψάρι και ένα κομμάτι τυρί φέτα.

Όταν το παρακάνουμε με την πρόσληψη της συγκεκριμένης ουσίας, το δέρμα μας γίνεται ξηρό, τα μαλλιά και τα νύχια χάνουν τη λάμψη τους και πέφτουν ή σπάνε, ενώ υπάρχουν και κάποια συμπτώματα αναιμίας.