Ο πονόλαιμος https://www.ifarmacy.gr/tag/ponolaimos είναι ένα σύμπτωμα που προκαλείται συνήθως από ιώσεις και κρυολογήματα και σε πολλές περιπτώσεις σχετίζεται άμεσα με προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα.

Οι αλλεργίες και ο ξηρός αέρας μπορεί να είναι με τη σειρά τους αιτίες του πονόλαιμου. Είτε έχετε νιώσει ήδη τα πρώτα τσιμπήματα στο λαιμό, είτε θέλετε να προφυλαχθείτε, υπάρχουν ορισμένα γιατροσόφια.

Το αλάτι σκοτώνει τα βακτήρια, για αυτό και χρησιμοποιείται στη συντήρηση των τροφίμων, ενώ οι γαργάρες με αλατόνερο βοηθούν στην καταπολέμηση του πόνου και της λοίμωξης που τον προκαλεί. Σχετική μελέτη έδειξε ότι οι γαργάρες με αλατόνερο τρεις φορές την ημέρα βοηθούν στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου σε ποσοστό έως και 40%. Η ιδανική αναλογία είναι μία κουταλιά του γλυκού αλάτι σε μισή κούπα με ζεστό νερό.

Το μέλι περιέχει βιταμίνες και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις. Σύμφωνα με σχετική μελέτη «θωρακίζει» το λαιμό εσωτερικά και μάλιστα όσο πιο σκούρο είναι το μέλι τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα, αφού περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Η κοτόσουπα περιέχει ένα αμινοξύ που βοηθά να μειώνεται η βλέννα στους πνεύμονες και να απομακρύνεται πιο εύκολα, κάτι που αποδείχθηκε και από μελέτη στην Ιαπωνία.

Τα φύλλα του φασκόμηλου είναι ένα από τα συνηθέστερα βότανα που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλούς αιώνες για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου, ενώ σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία, η δράση τους ενισχύεται, όταν συνδυάζονται με την εχινάκεια.