Δες πως οι δύο τύποι σωματότυπου που αφορούν τα άτομα με περισσότερο από το φυσιολογικό λίπος είναι γνωστοί ως «μήλο» και «αχλάδι». Στον πρώτο σωματότυπο το λίπος συσσωρεύεται κυρίως στην κοιλιά, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένη περιφέρεια στη μέση. Στη δεύτερη περίπτωση το λίπος συσσωρεύεται στους μηρούς, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένη περιφέρεια στο ισχίο. Το «μήλο» απαντάται πιο συχνά στους άνδρες και το «αχλάδι» στις γυναίκες, για αυτό και το τοπικό αδυνάτισμα αποτελεί διαφορετικό στόχο για το κάθε φύλο.

Η διαφορά αυτή στην κατανομή του λίπους ανάμεσα στα δύο φύλα οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες. Σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους δεν μπορεί να προβλεφθεί ποια λιποκύτταρα θα κινητοποιήσει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια αυτής. Έτσι δεν μπορεί να προβλεφθεί το σημείο από το οποίο θα μειωθεί λίπος και θα χαθεί βάρος. Άλλωστε, το αδυνάτισμα θα επέλθει σε διάφορα σημεία του σώματος και όχι αποκλειστικά σε ένα.

Στατιστικά, αρχικά μειώνεται το λίπος από τις περιοχές εκείνες του σώματος που είχε εναποτεθεί πιο πρόσφατα. Προϊόντα όπως κρέμες, ζώνες κ.ά. δεν μπορούν να προκαλέσουν απώλεια λίπους και συνεπώς τοπικό αδυνάτισμα. Συνήθως προκαλούν εφίδρωση, δηλαδή απώλεια υγρών. Η άσκηση βοηθάει στην αύξηση μυϊκού ιστού και στην απώλειας βάρους, αλλά όχι στην αυξημένη απώλεια λίπους μόνο στο συγκεκριμένο σημείο.

Για αυτό πρέπει να γνωρίζουμε πως καμία άσκηση η δίαιτα δεν μπορεί να στοχεύει μόνο σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Η απώλεια λίπους θα επέλθει από όλο το σώμα, όχι αποκλειστικά από ένα και μόνο συγκεκριμένο σημείο.