Δες εδώ αν κάποιος επιλέξει το αδυνάτισμα για λόγους υγείας και αποφασίσει πως πρέπει να προχωρήσει σε μια επέμβαση, τότε η πιο απλή μέθοδος είναι αυτή του ενδιογαστρικού μπαλονιού.

Η μέθοδος αυτή δεν ανήκει στις βαριατρικές επεμβάσεις. Πρόκειται για ένα μπαλόνι σιλικόνης που τοποθετείται με γαστροσκόπηση μέσα στο στομάχι. Ακολουθείται η τεχνική της μέθης και δε χρειάζεται γενική αναισθησία. Ο ασθενής διατηρεί μέσα του το μπαλόνι για μια περίοδο από έξι έως οκτώ μήνες και στη συνέχεια αφαιρείται.

Στα θετικά της μεθόδου το γεγονός πως δεν αποκόπτεται καθόλου μέρος του στομάχου και δεν υπάρχει παραβίαση στο πεπτικό σύστημα. Πολλοί το χρησιμοποιούν ως βοήθημα σε μια απαιτητική δίαιτα για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Το επιλέγουν άτομα που πρέπει να χάσουν αρκετά κιλά 20 με 30 σε σύντομο διάστημα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πρώιμο στάδιο μιας επακόλουθης βαριατρικής επέμβασης, όταν για λόγους υγείας ο ασθενής πρέπει να αδυνατίσει για να μπορέσει να υποβληθεί σε νάρκωση. Εφόσον όλα πάνε καλά και αφαιρεθεί το μπαλόνι, χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση του φαγητού για να μην επανέλθει πάλι στα ίδια κιλά.

Στα αρνητικά υπάρχει η πιθανότητα να μην γίνει δεκτό από τον οργανισμό και να πρέπει να αφαιρεθεί. Συνήθως αυτό γίνεται γνωστό μέσα σε ένα δεκαήμερο. Αν υπάρξει αρνητική εξέλιξη, συνοδεύεται από εμετούς. Αν το μπαλόνι είναι φτιαγμένο από τα κατάλληλα υλικά δεν σπάει. Σε διαφορετική περίπτωση αυτό μπορεί να συμβεί. Το υγρό με το οποίο είναι γεμάτο έχει μπλε χρώμα. Αν σπάσει, τα ούρα γίνονται μπλε και αφαιρείται με γαστροσκόπηση. Το κόστος φτάνει στα 1.500 ευρώ.