Νάξος: Ιδανική για κάθε γούστο

Νάξος διακοπές

Εντυπωσιακή, γοητευτική πανέμορφη, ιδανικη η  Νάξος για φθηνές διακοπές  σας καλεί να ανακαλύψετε τις καλλονές της, να γνωρίσετε τις γεύσεις και τα αρώματα της, να απολαύσετε τη θέα και τις παραλίες της, να διασκεδάσετε. Διαθέτει άριστες υποδομές, σημαντική ιστορία, πολλά μνημεία, αξιοθέατα, μουσεία και εύφορη γη. Όσοι την επιλέξετε είναι σίγουρο, πως θα περάσετε ευχάριστες και δημιουργικές διακοπές.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Νάξο

 

Η Νάξος ή Αξιά είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με έκταση 429 τετ. χλμ. και μήκος ακτών 148 χλμ. Είναι ιδιαίτερα εύφορη, με υπέδαφος πλούσιο σε πετρώματα. Κατοικείται από τη Νεολιθική Εποχή. Συνδέεται με πολλούς μύθους. Αρκετοί ποιητές και ιστορικοί την έχουν εξυμνήσει. Το όνομα της προέρχεται από τον Νάξο, ηγεμόνα των πρώτων αποίκων του νησιού. Ήταν γνωστή και ως Δία, Στρογγύλη, Μικρή Σικελία, Τραγία, Διονυσιάς, Καλλίπολις, Λιπαρά. Υπήρξε σπουδαία ναυτική και εμπορική δύναμη. Καταστράφηκε από Πέρσες και Αθηναίους. Υπήρξε μέλος της αθηναϊκής συμμαχίας. Την κυρίευσαν Σπαρτιάτες, Μακεδόνες, Πτολεμαίοι, Ρόδιοι και Ρωμαίοι. Ήκμασε στα βυζαντινά και ενετικά χρόνια, αν και δέχτηκε πολλές επιδρομές. Συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821. Ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα το 1830. Οι περίπου 12.000 κάτοικοι της ασχολούνται με τις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό, το εμπόριο και την αλιεία. Προσωπικότητες της υπήρξαν μεταξύ άλλων οι Ευθυκαρτίδης, Βύζης, Νικόδημος ο Αγιορείτης, Μεθόδιος Αντιοχείας, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Καίτη Χωματά.

 

Περιήγηση στην Νάξο

 

Βουνά, καταπράσινες πεδιάδες, ποτάμια, πηγές, σπήλαια, συνθέτουν το ποικιλόμορφο τοπίο της παραδοσιακής και ταυτόχρονα κοσμοπολίτικης Νάξου. Στη Χώρα δείτε το Ενετικό Κάστρο, την περίφημη Πορτάρα, τον αρχαιολογικό χώρο της Γκρόττας, τα δεκάδες βυζαντινά εκκλησάκια, το αρχαιολογικό μουσείο. Στους Τρίποδες τους ανεμόμυλους και την εκκλησία της Παναγίας, στους Μέλανες και τον Απόλλωνα τους Κούρους και τους πύργους. Στην Καλαμίτσια δείτε το παλάτι των Ιησουϊτών, στον Δανακό το Μοναστήρι του Χριστού Φωτοδότη. Στην Απείρανθο επισκεφτείτε τα μουσεία (αρχαιολογικό, λαογραφικό, γεωλογικό, Φυσικής Ιστορίας) και τους πύργους, στο Σαγκρί το ιερό της Δήμητρας, τη μονή του Τιμίου Σταυρού, τους ναούς. Στη Μονή δείτε την Παναγία τη Δροσιανή και στον Κόρωνο το Μοναστήρι της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας και το λαογραφικό μουσείο. Στην Πλάκα τον Παλαιόπυργο, στο Φιλώτι την Παναγία τη Φιλιότισσα, τους πύργους Μπαρότση, Χειμμάρου και τη Σπηλιά του Ζα. Στην κοιλάδα των Εγγαρών τα αρχαία ερείπια και τα τεχνητά φράγματα και στην Τραγαία τους ναούς, το Απάνω Κάστρο, τους πύργους και τα αρχοντικά. Στα Ποτάμια τους νερόμυλους, στο Χαλκί το εκκλησιαστικό μουσείο και τους πύργους, στο Γλιναδό τα ερείπια του ναού του Διονύσου και στη Γαλήνη το μοναστήρι – πύργο της Υψηλοτέρας.

Παραλίες ή βουνό

Στη Νάξο θα βρείτε πάρα πολλές παραλίες για όλα τα γούστα. Οι περισσότερες είναι τεράστιες. Ξεχωρίσουν οι: Άγιος Γεώργιος, Αγία Άννα, Πλάκα, Ορκός, Μικρή Βίγλα, Καστράκι, Γλυφάδα, Αλυκό, Πυργάκι, Αγιασσός, Καλαντός, Αμίτης, Ψιλή Άμμος, Πάνορμος, Μουτσούνα (αμμουδιές). Άγιος Προκόπιος, Αμπράμ (βότσαλο). Απόλλωνας (άμμος και βότσαλο), Λιώνας (βραχώδης).

Δραστηριότητες

Επισκεφτείτε τα Σμυριδοχώρια και τα λατομεία μαρμάρων στον Κινίδαρο. Κάντε κολύμπι, καταδύσεις, ψάρεμα, θαλάσσια σπορ, πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία, ιππασία, kart. Κάντε το γύρο του νησιού με πούλμαν ή καραβάκι. Παρακολουθήστε πανηγύρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δείτε πλούσια και σπάνια είδη χλωρίδας, πανίδας και ορνιθοπανίδας. Η κεντρική, ορεινή, νότια παραλιακή ζώνη και ο υγρότοπος της Αλυκής έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA 2000. Οι βιότοποι του Ζα και της Κορώνου έχουν καταγραφτεί στη λίστα Corine, ως περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας. Το ναυάγιο του αεροσκάφους «Beaufighter», αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις των καταδύσεων.

Φαγητό, μαγαζιά

Για φαγητό προτιμήστε «Μελτέμι», «Μανώλης», «Πλάτανος», «Σπιτικό», «Απόλαυση», «Μάρω», «Ενετικό», «Φάρος», «Αξιώτισσα». Για ποτό, καφέ και διασκέδαση επιλέξτε «Ippokampos», «Omerta», «Cosa Nostra», «Citron», «Lemon», «Fresh», «Ocean Dance», «Ostria», «Island», «Ελιά», «Νότος». Δοκιμάστε τοπικές συνταγές, κρεατικά, ψάρια, θαλασσινά, πατάτες, τυριά. Αγοράστε αναμνηστικά, γλυκά, πίτες, τυροκομικά προϊόντα, μέλι, κρασί, ρακί, κίτρο, κοσμήματα.

Μετάβαση στον προορισμό

Αεροπορικώς, με καθημερινές πτήσεις από το αεροδρόμιο Σπάτων. Σύνδεση υπάρχει και με Κρήτη, Σαντορίνη. Ακτοπλοϊκώς, υπάρχει καθημερινή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά και με Ραφήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και άλλα νησιά. Εντός του νησιού υπάρχει τοπική συγκοινωνία, ενώ κυκλοφορούν αρκετά ταξί. Μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα και ποδήλατα. Καραβάκια σας μεταφέρουν σε απομονωμένες παραλίες.

Πού θα μείνω στην Νάξο

Χρήσιμα τηλέφωνα

Κωδικός περιοχής: 22850
Δήμος Νάξου-Χώρα: 22717, 22712
Αστυνομία: 22100, 23280
Κέντρο Υγείας Χώρας: 23333, 23676
Κέντρο Τουριστικών Πληροφοριών: 25201

Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας: 22725

Αρχαιολογικό Μουσείο Απείρανθου: 61725

Λαογραφικό Μουσείο Απείρανθου: 61361
Αεροδρόμιο: 23292
Λιμεναρχείο: 22300
ΚΤΕΛ: 22291
Ταξί: 22444, 24331