Σαλαμίνα: Διάσημη, ιστορική και όμορφη

Σαλαμίνα

Το κοντινότερο νησί στην Αθήνα και τον Πειραιά, με εύκολη πρόσβαση, η Σαλαμίνα με την σπουδαία ιστορία, τις εναλλαγές των τοπίων, την πλούσια βλάστηση, τις άρτιες υποδομές, αποτελεί δημοφιλή προορισμό εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών. Γνωρίστε τις ομορφιές της, μάθετε τη νυχτερινή ζωή της, δείτε τα αξιοθέατα, τις Μονές και τους αρχαιολογικούς χώρους και απολαύστε τις παραλίες και τα δάση της

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Σαλαμίνα

Η Σαλαμίνα ή Κούλουρη είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού, με έκταση 95 τετ. χλμ. Η δεύτερη ονομασία προέρχεται από το ακρωτήριο Κόλουρις άκρα, (Πούντα), όπου ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη και το λιμάνι (4ου αιώνα π.Χ.). Το όνομα της το πήρε από τη νεράιδα Σαλαμίνα. Ήταν γνωστή και ως Σκιράς, Πιτυούσα, Κυχρεία. Κατοικείται από τη Νεολιθική Εποχή. Υπήρξε αυτόνομο Μυκηναϊκό βασίλειο. Συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο. Πέρασε στα χέρια των Αθηναίων και των Μεγαραίων. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας στις 22 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. κατά των Περσών έχει μείνει στην ιστορία. Κατακτήθηκε από Μακεδόνες, Ρωμαίους, Ενετούς, Καταλανούς, Τούρκους. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης είχε το στρατηγείο του στην παραλία της Σαλαμίνας, προστάτης του ήταν ο Άγιος Δημήτρης και τελευταία του επιθυμία να θαφτεί στο νησί. Έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1821. Υπήρξε καταφύγιο προσφύγων, για αυτό βγήκε η φράση: «πήγε η ψυχή μου στην Κούλουρη». Οι περισσότεροι από 39.000 κάτοικοί της ασχολούνται με τη βιομηχανία, τη ναυτιλία, το εμπόριο, τον τουρισμό, την αλιεία. Είναι το νησί με την μεγαλύτερη πυκνότητα μόνιμου πληθυσμού στην Ελλάδα. Προσωπικότητες της υπήρξαν οι Αίας, Τελαμώνας, Ευριπίδης, Άγγελος Συκελιανός, Πολυχρόνης Λεμπέσης, Ελένη Σοφρά.

Περιήγηση στην Σαλαμίνα

Στη πρωτεύουσα δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου ξεχωρίζει το Μετρολογικό Ανάγλυφο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας και τη βιβλιοθήκη, Στα Παλούκια επισκεφτείτε το Ναυτικό Μουσείο. Δείτε το Σπήλαιο του Ευριπίδη και τον πέτρινο φάρο στα Περιστέρια, τους ναούς του Αγίου Μηνά, την Παναγία του Μπόσκου ή Καθαρού, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Δημητρίου (παλαιότερη εκκλησία του νησιού, όπου σώζονται τα οστά του Γεώργιου Καραϊσκάκη). Στο λόφο των Μύλων δεσπόζουν οι ανεμόμυλοι, αρκετά ξωκλήσια και η Μονή της Φανερωμένης (17ος αιώνας), το μεγαλύτερο βυζαντινό μοναστήρι του νησιού. Εκεί κοντά βρίσκεται η οικεία του Άγγελου Σικελιανού. Στα Αμπελάκια δείτε την ακρόπολη της αρχαίας Σαλαμίνας, την εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου και την Υπαπαντούλα. Στην Κυνοσούρα τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων. Στο κατάφυτο Αιάντειο υπήρχε εκτεταμένος πρωτοελλαδικός οικισμός. Δείτε τις εκκλησίες της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στα Κανάκια τον Μυκηναϊκό οικισμό. Λίγο πιο πέρα το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου των Λεμονίων μέσα σε πευκόφυτο δάσος και το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Καλυβίτη. Στο λόφο Πατρίς επισκεφτείτε το Ευριπίδειο θέατρο, στο λόφο του προφήτη Ηλία το ομώνυμο ξωκκλήσι και στην Ψιλή Άμμο το παρεκκλήσι του Αγίου Γρηγορίου. Στη θέση Κολόνες βρίσκονται τα ερείπια της πόλης των Ηρώων του Τρωικού πολέμου. 

Παραλίες ή βουνό Σαλαμίνα

Πολλές οι παραλίες που θα βρείτε στη Σαλαμίνα, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν βλάστηση. Ξεχωρίζουν οι Μαρούδι, Κολόνες, Κανάκια, Σατερλί, Αιάντειο, Κακή Βίγλα, Μπάτσι, Πυργιακόνι, Λαμπρανό, Περιστέρια, Αίας – Κλαμπ, Κύριζα, Λυμνιώνα, Γιάλα, Σελήνια, στα νότια. Ψιλή Άμμος, Στενό Φανερωμένης, Ακτή Καραϊσκάκη, Ρέστη, Ηλιακτή, Άγιος Γιώργης, Βασιλικά στα βορειοδυτικά. Υπάρχουν δύο οργανωμένες δημοτικές πλάζ, το Σπιθάρι στου Ρέστη και ο Ζέφυρος στο Αιάντειο.

Δραστηριότητες στην Σαλαμίνα

Περπατήστε και κάντε τζόκινγκ στο δάσος της Φανερωμένης και σε αυτό των Κανακίων. Κάντε κολύμπι, θαλάσσια σπορ, ποδηλασία, καταδύσεις, ορεινή ποδηλασία. Λάβετε μέρος σε μια από τις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ξεχωρίζουν το μεγάλο πανηγύρι της Φανερωμένης στις 23-25 Αυγούστου, η γιορτή του Ψαρά στα τέλη Αυγούστου, τα Σαλαμίνεια τον Σεπτέμβριο, τα Καραϊσκάκεια στα τέλη Μαΐου.

Φαγητό, μαγαζιά

Για φαγητό προτιμήστε «Δροσοπηγή», «Λιοτρίβι», «Ψαροπούλα», «Ostria», «Θάλασσα», «Λίθινο», «Συμπόσιο», «Ακρογιάλι», «Αγκυροβόλι», «Περί Ορέξεως», «Καρνάγιο», «Το Στέκι του Σαρέλα», «Λάκης». Για ποτό, καφέ και διασκέδαση επιλέξτε «Belair Lines», «Coffee Time», «Duende», «Me Gusta», «Sante», «Coffee Culture», «Dream», «Fidelio», «Image», «Mystique», «Vegera», «Αίγλη», «Άρωμα», «Αποκάλυψη», «Παλίρροια». Δοκιμάστε ψάρια, θαλασσινά, κρεατικά, μεζέδες, παραδοσιακά πιάτα, κρασί. Αγοράστε αναμνηστικά, γλυκά, βουτήματα.

Μετάβαση στον προορισμό

Ακτοπλοϊκώς, από το λιμάνι του Πειραιά, για Παλούκια, Σελήνια, Περιστέρια.
Καθημερινά και ολονύχτια δρομολόγια συνδέουν το Πέραμα με τα Παλούκια, τα Αμπελάκια, τα Σελήνια, το Καματερό και άλλες ακτές. Σύνδεση υπάρχει από τη Φανερωμένη με τη Νέα Πέραμο (Μεγάλο Πεύκο) με φέρυ μποτ. Στη Σαλαμίνα υπάρχει τοπική συγκοινωνία ΚΤΕΛ, με τακτικά δρομολόγια. Κυκλοφορούν πολλά ταξί. Μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Δήμος Σαλαμίνας: 210 4646000, 210 4646100

Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας: 210 4651711

Ναυτικό Νοσοκομείο Σαλαμίνας: 210 4672000

Αστυνομία Σαλαμίνας: 210 4651100

Λιμεναρχείο Σαλαμίνας: 210 4677277

Αρχαιολογικό Μουσείο: 210 4653572

Λαογραφικό Μουσείο: 210 4654180

Μονή Φανερωμένης: 210 4681861

ΚΤΕΛ: 210 4671333, 210 4677278
Φερυ μποτ: 210 4653394, 210 4650075
Πρακτορείο ιπτάμενων δελφινιών: 210 4820160, 210 4181333
Σταθμός Ταξί: 2104671575, 2104651580