Κεφαλονιά: Ιδανική για σεργιάνι και μυστήριους

Ελλάδα διακοπές

Νησί με πλούσια ιστορία, οργιώδη βλάστηση, και ξεχωριστές φυσικές ομορφιές. Η Κεφαλονιά με τα εντυπωσιακά αξιοθέατα, τα αξιόλογα μνημεία, τις μονές και τις εκκλησίες, τα σπάνια γεωλογικά φαινόμενα και τις υπέροχες παραλίες, σας καλεί να τη γνωρίσετε. Είναι η κατάλληλη επιλογή για όσους θέλουν να περιπλανηθούν μέσα στη φύση, να εξερευνήσουν τα μυστήρια της και να περάσουν αξέχαστες διακοπές.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά ή Κεφαλληνία, είναι το μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων, στο Ιόνιο Πέλαγος. Έχει έκταση 781 τετ. χλμ. και πλούσια βλάστηση. Είναι ορεινή και σεισμογενής. Ξεχωρίζουν η οροσειρά Αίνος και οι πεδιάδες Κραναίας, Παλικής, Αρακλείου και Σάμης. Έχει πολλά ακρωτήρια και αρκετά σπήλαια. Κατοικείται από το 10.000 π.Χ. Πήρε το όνομά της από τον μυθικό Κέφαλο. Στα Ομηρικά αναφέρεται ως Δουλίχιον, Σάμος, Σάμη.

Κατά την αρχαιότητα ήκμασαν οι πόλεις Κράνη, Προννοί, Σάμη και Πάλη (ανεξάρτητα κράτη). Το νησί κατακτήθηκε από Ρωμαίους, Νορμανδούς, Ενετούς, Οθωμανούς, Γάλλους και Βρετανούς. Το 1864 ενώθηκε με την Ελλάδα. Αντιστάθηκε σθεναρά το 1821, όπως και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επλήγη από τους σεισμούς του 1953.

Οι περίπου 35.000 κάτοικοι ασχολούνται με τις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό. Σημαντικές προσωπικότητες της υπήρξαν οι Αντώνης Τρίτσης, Βικέντιος Δαμωδός, Νίκος Καββαδίας, Ανδρέας Λασκαράτος, Ιωάννης Μεταξάς.

Περιήγηση

Η Κεφαλονιά είναι καλαίσθητη και παραδοσιακή. Στο Αργοστόλι δείτε την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, τον φάρο, τον Πύργο και την πλατεία της Καμπάνας, την Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη, το θέατρο. Περπατήστε στη Λεωφόρο Ριζοσπαστών, δείτε τον κήπο Νάπερ, την Ιερά Μητρόπολη, το Άγαλμα Καββαδία, και τη Γέφυρα Δεβοσσέτου. Επισκεφτείτε τα μουσεία (Αρχαιολογικό και Ιστορικό-Λαογραφικό), τη λιμνοθάλασσα, τα κυκλώπεια τείχη, την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και τη Μονή της Παναγίας της Λάμιας. Στα Δαυγάτα δείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Στο παραδοσιακό Φισκάρδο το Ναυτικό και Περιβαλλοντικό Μουσείο, στην κοιλάδα Ομαλών το μοναστήρι του Αγίου Γεράσιμου (πολιούχου) και το σπήλαιο. Στην Άσσο επισκεφτείτε το Κάστρο και στο δρόμο προς Σάμη την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Στο Ληξούρι δείτε την Ιακωβάτειο βιβλιοθήκη, τις μονές Κορωνάτου και Κηπουραίων, τα αρχαία ερείπια και τη φιλαρμονική σχολή.

Στον Πόρο το φαράγγι της Γραδούς και τους μυκηναϊκούς τάφους. Στον Καραβόμυλο τη λίμνη. Στο Μαρκόπουλο δείτε την εκκλησία της Παναγίας με τα φιδάκια. Στα Περατάτα το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου και το εκκλησιαστικό μουσείο. Στον κόλπο του Λιβαδιού επισκεφτείτε τον υγροβιότοπο. Στη Σκάλα τα αρχαία ερείπια και το σπήλαιο Σάκκου.

Παραλίες ή βουνό

Στην Κεφαλονιά μπορείτε να βρείτε κάθε είδους παραλία. Επιλέξτε αυτή που σας αρέσει μεταξύ των: Μυρτός, Αντίσαμος, Μακρύς Γιαλός, Πλατής Γιαλός, Ασσος, Άβυθος, Άμμες, Μηνιές, Λέπεδα, Σκάλα, Λούρδας, Πόρος, Φώκι, Δαφνούδι, Έμπλυση, Πλατιά Άμμος, Πετανοί, Άϊ Χέλης, Ξι, Κατελειός, Αθέρας, Κουτσουπιά, Βάτσα, Αγία Ιερουσαλήμ, Αγία Σοφία, Αγία Κυριακή, Τραπεζάκι, Αλατιές.

Δραστηριότητες

Επιδοθείτε σε πεζοπορίες, κολύμπι, ψάρεμα, καταδύσεις, θαλάσσια σπορ, ιππασία και καρτ. Στη Σάμη δείτε το λιμναίο σπήλαιο της Μελισσάνης (κάντε βαρκάδα), το σπήλαιο της Δρογκαράτης και αυτά σε Αγκαλάκι, Ζερβάτη, τη λίμνη Άβυθο και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Επισκεφτείτε τον Εθνικό Δρυμό Αίνου. Περπατήστε στο ελατόδασος και δείτε σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας (ξεχωρίζουν τα άγρια άλογα). Δείτε τις Καταβόθρες (Αργοστόλι), την Κουνουπόπετρα (Ληξούρι), τις νήσους Βαρδιάνοι ή ένα από τα αιολικά πάρκα.

Φαγητό, μαγαζιά

Για φαγητό επιλέξτε «Κυανή Ακτή», «Καλαφάτης», «Καραμοσάλι», «Πατσούρας», «Συρτάκι», «Απάγκιο», «Ακρογιάλι», «Φάρος», «Τασία», «Κόκορας». Για ποτό, καφέ και διασκέδαση προτιμήστε «Aenos», «Le Sapin Noir», «Baroque», «Antico», «Bodega», «Classic», «Ace», «All Day», «Costa Costa», «Πλάτανος». Δοκιμάστε κρεατικά, ψάρια, θαλασσινά, πίτες, τοπικές συνταγές και κρασί. Αγοράστε γλυκά, μέλι, κρασί, λάδι, αναμνηστικά.

Μετάβαση στην Κεφαλονιά 

Ακτοπλοϊκώς, από τα λιμάνια της Κυλλήνης και της Πάτρας. Σύνδεση υπάρχει με Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία και με  Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Παξούς το καλοκαίρι. Αεροπορικώς, από το αεροδρόμιο των Σπάτων (περίπου μία ώρα). Σύνδεση υπάρχει και με Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Κέρκυρα. Κυκλοφορούν ΚΤΕΛ και ταξί. Μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Καραβάκια σας μεταφέρουν σε διάφορα μέρη του νησιού.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Κωδικός περιοχής: 26710

Νοσοκομείο Αργοστολίου: 24641
Νοσοκομείο Ληξουρίου: 94245
Κέντρο Υγείας Σάμης: 22222
Τουριστική Αστυνομία: 22815
Λιμεναρχείο Αργοστολίου: 22224
Λιμεναρχείο Ληξουρίου: 94100
ΚΤΕΛ Αργοστολίου: 22281
ΚΤΕΛ Ληξουρίου: 93200
Αεροδρόμιο: 29900
Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: 91325
Αρχαιολογικό Μουσείο: 28300
Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο: 22584

Εκκλησιαστικό μουσείο: 69700
Μουσείο Φυσικής ιστορίας Δαυγάτα: 84400

Ταξί: 28505, 24305, 22700