Λευκάδα: Εντυπωσιακή από κάθε άποψη

Λευκάδα φθηνές Διακοπές

Νησί με σημαντική ιστορία, η Λευκάδα αποτελεί συνηθισμένη επιλογή Ελλήνων και ξένων για διακοπές. Τεράστιες εκτάσεις κατάφυτης γης, υπέροχες παραλίες, πολλά αξιοθέατα και σύγχρονες υποδομές, την καθιστούν ένα πλήρες πακέτο. Θαυμάστε τα κάλλη και την αρχιτεκτονική της, ανακαλύψτε τα μονοπάτια της, επισκεφτείτε τα Πριγκηπονήσια της.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Λευκάδα

Η Λευκάδα είναι νησί του Ιονίου Πελάγους. Ανήκει στα Επτάνησα. Έχει έκταση 320 τετ. χλμ. Μαζί με την Εύβοια είναι τα μοναδικά νησιά της χώρας που προσεγγίζονται οδικώς. Ενώνεται με την Αιτωλοακαρνανία μέσω πλωτής γέφυρας. Είναι ορεινή με πλούσια βλάστηση και πολλές πηγές. Το όνομά της το πήρε από το ακρωτήριο Λευκάτα ή αλλιώς Κάβος της Κυράς, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λευκάς πέτρα ή Λευκάς άκρα. Κατοικείται από 4η χιλιετία π.Χ.

Πήρε μέρος στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τη Μάχη των Πλαταιών, τον Πελοποννησιακό Πόλεμο (με τους Σπαρτιάτες) και την εκστρατεία του Μέγα Αλέξανδρου. Παρήκμασε στα βυζαντινά χρόνια. Πέρασε στην κατοχή Ενετών, Τούρκων, Ρώσων, Γάλλων και Βρετανών. Παραχωρήθηκε στην Ελλάδα το 1864. Οι περίπου 25.000 κάτοικοι ασχολούνται με τον τουρισμό και τις καλλιέργειες. Προσωπικότητες της Λευκάδας υπήρξαν οι Απόστολος Σάντας, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Άγγελος Σικελιανός, Αλέξανδρος Παναγούλης, Λευκάδιος Χερν. Λόγω του τελευταίου είναι αδελφοποιημένη με την ιαπωνική πόλη Shinjuku.

Περιήγηση

Στη Χώρα μπερδεύεται το μεσαιωνικό και μοντέρνο στοιχείο. Στα χωριά κυριαρχεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Πολλές και σημαντικές εκκλησίες και μονές βρίσκονται σε κάθε σημείο. Στην πόλη δείτε το κάστρο της Αγίας Μαύρας, τη λιμνοθάλασσα και τον υγροβιότοπο στο Ιβάρι. Επισκεφτείτε το Πάρκο Μποσκέτο, το Πνευματικό Κέντρο, τα Μουσεία (Αρχαιολογικό, Λαογραφικό, Εκκλησιαστικό, Φωνογράφου), τις βιβλιοθήκες (Χαρμόγλειο, Δημόσια, Σβορώνου). Ακόμα, το Αλαβάστρινο Σπήλαιο, τον αρχαιολογικό χώρο στο Καλλιγόνι. Στη Βασιλική δείτε τα αρχαία ερείπια και στην Λυγιά την Κοιλάδα του Έρωτα.

Στον Πόρο, στη θέση Πυργί δείτε τα ερείπια του μεσαιωνικού πύργου και του αρχαίου ελαιοτριβείου. Στο Καλαμίτσι τους μύλους και στην Καρυά το Λαογραφικό Μουσείο. Στο Ακρωτήρι Λευκάτα επισκεφτείτε τον φάρο και στο Δράγανο τα πηγάδια και το ελαιοτριβείο. Στη Γύρα δείτε τη λιμνοθάλασσα και τους ανεμόμυλους, στο Νυδρί τον αρχαιολογικό χώρο και στην Ακόνη τους καταρράκτες. Στον Άγιο Νικήτα επισκεφτείτε τα Πευκούλια και στο Συβρό τις πηγές, τις σπηλιές και το Δάσος της Δάφνης. Στο Μαραντοχώρι τη μικρή λίμνη και στους Σκάρους το δάσος. Δείτε τα φαράγγια σε Χαραδιάτικα, Δημοσάρι, Σφακιώτες και τα λαογραφικά μουσεία σε Νεοχώρι και Κάβαλο.

Παραλίες ή βουνό

Στη Λευκάδα θα βρείυτε όλων των ειδών τις παραλίες. Ξεχωρίζουν οι Άη Γιάννης,  Γύρα, Αμμόγλωσσα, Κάστρο στα βόρεια. Πευκούλια, Μύλος, Άγιος Νικήτας, Γιαλός, Κάθισμα, Καλαμίτσι, Εγκρεμνοί, Πόρτο Κατσίκι στα δυτικά. Περιγιάλι, Νικιάνα, Επίσκοπος, Λυγιά, Νυδρί, Δεσίμι, στα ανατολικά. Μικρός Γιαλός, Βασιλική, Αγιοφύλλι, Αμμούσω, στα νότια.

Δραστηριότητες

Επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ, κολύμπι, καταδύσεις ψάρεμα, ποδηλασία, ιππασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, πτήσεις με υπερελαφρά αεροσκάφη, ορεινή ποδηλασία. Κάντε περιπάτους και δείτε σπήλαια, καταρράκτες, πηγές, κοιλάδες, σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Γυρίστε το νησί και επισκεφτείτε τα Πριγκηπονήσια με καΐκι ή καραβάκι. Παρακολουθήστε τα πανηγύρια και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Φαγητό, μαγαζιά

Για φαγητό επιλέξτε «Φρύνη», «Πιπεριά», «Πάει Καιρός», «Κεραμιδάκι», «Ξούρας», «Γιαλός», «Δημήτρης», «Παλιά Αποθήκη», «Πλάτανος», «Αύρα», «Ράχη», «Αλώνι», «Επτάνησα». Για ποτό, καφέ και διασκέδαση προτιμήστε «People», «Sea to see», «Il Posto», «Excess», «Pirates», «Bio», «Capital», «Sail Inn», «Libre», «Mythos», «Status», «Λιοτρίβι». Δοκιμάστε, θαλασσινά, ψάρια, κρεατικά, ζυμαρικά, πίτες. Αγοράστε αναμνηστικά, γλυκά, κρασί, λάδι, μέλι όσπρια και χειροτεχνήματα.


Μετάβαση στην Λευκάδα

Η Λευκάδα προσεγγίζεται οδικώς. Μετά από 4,5 ώρες μέσω Αθηνών- Πατρών και γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, αφού απέχει από την Αθήνα 378 χλμ. Από τη Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας οδού, στρίβετε για Άρτα και λίγο πριν την πόλη ακολουθείτε το δρόμο για Πρέβεζα. Περάστε τα διόδια Ακτίου και συνεχίστε για Λευκάδα (420 χλμ.). Υπάρχουν αρκετά δρομολόγια ΚΤΕΛ. Αεροπορικώς, από το αεροδρόμιο Σπάτων και της Θεσσαλονίκης σε αυτό του Ακτίου, το οποίο απέχει 18 χλμ. από την Λευκάδα. Στο νησί κυκλοφορούν λεωφορεία και ταξί, ενώ μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο και μοτοποδήλατο. Υπάρχουν καραβάκια και καΐκια, τα οποία σας μεταφέρουν στις παραλίες και τα γύρω νησιά.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Κωδικός Περιοχής: 26450
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λευκάδας: 21700
Τμήμα Τουρισμού: 21713
Δήμος Λευκάδας: 23000
Αστυνομία: 29375
Τουριστική Αστυνομία: 29379
Νοσοκομείο: 25371, 25376
Αρχαιολογικό Μουσείο: 21635
Λιμεναρχείο Λευκάδας: 22176
Λιμεναρχείο Νυδρίου: 92509

Αεροδρόμιο Ακτίου: 26820 26113, 22355

ΚΤΕΛ: 22364
Ταξί Λευκάδα: 21200, 24600

Ταξί Νυδρί: 92000